Wat is een leefstijl programma?

leefstijl programma

Levensstijl programma’s kunnen jou helpen om te komen waar je wil staan in het leven.  Levensstijl programma’s zijn nauw verbonden met het concept van gezondheidsbevordering, dat is het proces waarbij mensen de controle over hun gezondheid vergroten en deze verbeteren. Op basis hiervan wordt een leefstijl programma gedefinieerd als een gestructureerd, actiegericht gezondheidspromotie-initiatief dat is ontworpen om individuen te helpen hun gezondheid te verbeteren, gezondheidsrisico’s te verminderen en gezond gedrag te bevorderen.

Waarom deelnemen aan een levensstijl programma?

Programma’s voor levensstijl kunnen zich richten op een reeks verschillende gezondheidsproblemen en gebieden, zoals fysieke activiteit, stress, roken en voeding. Ze worden in verschillende omgevingen gebruikt, maar meestal op de werkvloer en in de gemeenschap of op volksgezondheid initiatieven. Leefstijl programma’s kunnen worden geleverd als een op zichzelf staand initiatief, maar ze worden over het algemeen gebruikt als onderdeel van een geïntegreerd, uit meerdere componenten bestaand gezondheidspromotie programma dat een scala aan interventies omvat. Als bijvoorbeeld uit de gezondheidsrisico beoordeling van een persoon blijkt dat stress een risicovol aandachtsgebied is, kan een stress levensstijl management programma worden aanbevolen om gedragsverandering te bevorderen en de gezondheidsrisico’s te verminderen. Ze kunnen via verschillende media worden afgeleverd, waaronder online, face-to-face met een gezondheids coach of trainer, of telefonisch.

Wat zijn de voordelen?

Recensies en academische studies die de effectiviteit en impact van leefstijl programma’s onderzoeken, wanneer ze worden gebruikt als onderdeel van een breder, uit meerdere componenten bestaand programma voor gezondheidsbevordering, hebben aangetoond dat ze overduidelijk gezondheidsrisico’s verminderen. Daarnaast verlagen ze jouw medische kosten en zorgkosten. Ook zul je merken dat er verbetering zichtbaar zal worden in je productiviteitsniveau. Ook je ziekteverzuim zal verminderen. Dit omdat je minder ziek wordt en de incidentie en ernst van chronische gezondheidsproblemen die je al had verminderen.

Wie bieden deze programma’s aan?

Er zijn een aantal verschillende aanbieders die levensstijl programma’s aanbieden, waaronder vielife, Staywell, Healthways, CIGNA en LifeMojo. Er zijn ook organisaties die gerelateerde behandelingen en therapieën aanbieden die deze programma’s ondersteunen. Deze omvatten doorgaans yoga, tai chi of meditatie. Deze bevinden zich in het buitenland. In Nederland heb je onder andere Iboya training zitten.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*