Je tactisch kleden voor tactischer spel

Trap je graag een balletje met vrienden? Of zit je op voetbaltraining? Dan weet je wellicht al hoe belangrijk het is om tijdens het voetballen de juiste kleding te dragen. In de winter is het belangrijk dat je tijdens het voetballen lekker warm blijft, terwijl je het in de zomer juist graag koel wilt houden. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ongetwijfeld ook voor de kwaliteit van je spel. Als je je helemaal comfortabel voelt in je sportoutfit, kun je je aandachtiger focussen op je spel en meer plezier halen uit het voetballen. Hoe kies je de juiste kleding?

‘Dat gaat je niet in de koude kleren zitten’


De winters in Nederland kunnen behoorlijk koud zijn, maar gelukkig niet té koud om buiten te sporten. Wel is het belangrijk dat je bij lagere temperaturen je kleding goed op het weer afstemt. Het scheelt dat je lichaam zich door het bewegen automatisch opwarmt, waardoor je minder last hebt van de kou. Toch kun je je lichaam het beste een extra handje helpen door te kiezen voor voetbalkleding waarin je goed warm blijft, zowel vóór, tijdens als na het sporten. Tijdens de herfst- en wintermaanden kun je dan het beste kiezen voor een lange trainingsbroek en een bovenstuk met lange mouwen. Ook is het handig om je sportoutfit uit verschillende lagen op te bouwen, bijvoorbeeld een shirt met daaroverheen een vest. Zo kun je je outfit gemakkelijk aanpassen op je lichaamstemperatuur. Als je het warm krijgt van het bewegen, kun je bijvoorbeeld je vest uittrekken, terwijl je deze weer aan kunt doen om in de rust en na het spelen niet te snel af te koelen. In de lente- en zomermaanden geldt natuurlijk het tegenovergestelde: op warme dagen kun je beter kiezen voor een kort sportbroekje en een shirt met korte mouwen, zodat je lekker koel blijft tijdens het sporten. Toch kan het niet verkeerd zijn om dan alsnog een vest mee te nemen voor na het sporten. In de avonden kan het namelijk snel afkoelen waardoor je lichaamstemperatuur vlug zal dalen. Kortom, laagjes komen altijd van pas!

Zorg voor optimaal herstel


Hoe koud of warm het buiten ook is, het is altijd belangrijk dat je lichaam na het sporten niet al te snel afkoelt. Door zo’n snelle temperatuurswisseling kun je namelijk, zelfs midden in de zomer, een verkoudheid te pakken krijgen. En dat wil je natuurlijk niet! Daarnaast is het fijn om je spieren na het trainen warm en soepel houden. Je spieren zijn waarschijnlijk vermoeid van het sporten en moeten hiervan herstellen. Het herstel zal beter en sneller verlopen als je zorgt je spieren warm blijven na het voetballen, omdat dat de bloedcirculatie en daarmee de aanvoer van zuurstof bevordert. Zo kan je lichaam optimaal zijn werk doen en zul je minder snel last krijgen van spierpijn. Trainingspakken zijn gemaakt om je lichaam vóór, tijdens en na het sporten de warmte te bieden die het nodig heeft. Zo zorg je goed voor je lichaam én kun je nog meer plezier halen uit het voetballen!